Is elektrisch roken schadelijk voor de gezondheid?

Elektrisch roken is de laatste tijd in de media geweest en heeft de nodige aandacht gekregen. elektrisch roken wordt door steeds meer mensen gezien als prima alternatief voor het normale roken. Stoppen met roken is voor veel rokers een doel, zeker in het nieuwe jaar. Steeds vaker wordt daarbij een elektrische sigaret gebruikt om de nicotinebehoefte terug te dringen. Wat veel mensen zich afvragen is of de elektrische sigaret wel zo gezond is als men beweert en hoe schadelijk een elektrische sigaret is.

Onlangs was elektrisch roken in de media. Op een negatieve manier dit keer. Er was onderzoek uitgevoerd waaruit zou blijken dat elektrisch roken helemaal niet zo onschuldig is als dat men beweert. Er zouden heel wat onnatuurlijke stoffen in het lichaam komen wanneer iemand gebruik maakt van een elektrische sigaret. Berichtgeving kwam met name van overheidsinstellingen. In een aantal dagen werd de elektrische sigaret bestempelt als ongezond waar voorheen iedereen nog vol lof was over het alternatief voor roken.

Het lijkt erop dat de populariteit van de e-sigaret ingedamd moest worden. Stijgende verkoop van de elektrische sigaret gaat immers ten koste van de verkoop van tabaksigaretten waar de overheid behoorlijk wat accijns en belastingen over heft. Een toename van het aantal elektrisch rokers zou ervoor zorgen dat de schatkist minder makkelijk wordt gevuld. Wellicht is de negativiteit omtrent het e-roken daarom deels uit de duim gezogen.

Elektrisch roken werkt op basis van verdamping en niet op basis van verbranding zoals een tabaksigaret. Alle schadelijke stoffen die vrij komen bij verbranding krijgt men in ieder geval niet binnen wanneer men gebruik maakt van een elektrische sigaret. De waterdamp die vrij komt bij elektrisch roken heeft inderdaad een aantal niet natuurlijke stoffen in zich. Onder andere smaakstoffen worden gebruikt om de damp een prettige smaak te geven. Ook wordt nicotine verwerkt in de liquid. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat bij elektrisch roken veel minder van de aanwezige nicotine wordt opgenomen in het lichaam dan dat bij normaal roken het geval is.