Laser ontharen onschuldig of niet?

Het is alweer bijna zomer en de korte broeken en rokken mogen weer de kast uit komen. Eindelijk weer eens tijd om je benen onder handen te nemen met een scheerbeurt. Maar je hebt gehoord dat ontharen met laseren een goede permanente optie is, toch roept dit vragen bij mensen op. Is laser ontharen nu slecht voor de gezondheid of niet?

Achtergrond

Om te begrijpen wat laser behandeling inhoudt moet eerst het laseren uitgelegd worden. Een laser werkt met straling net zoals een röntgen. Hierbij wordt de zwaarte bepaald door de golflengte van de straling, dit varieert van licht (zoals bij infraroodstraling) tot zwaar (zoals bij UV straling).

Bij het gebruiken van ontharing met een laser is het belangrijk te weten wat de afstellingen zijn en welke factoren afgeraden worden om aan laser ontharen te beginnen.

Veel omstandigheden geven geen goed resultaat en kunnen zelfs schadelijk zijn bij het laseren. Hierbij een top 5 van factoren waarop te letten voordat je de benen laat laseren:

  1. huidskleur
  2. haarkleur
  3. haardikte
  4. haardichtheid
  5. medische geschiedenis

Afwegen en afstellen

Het is belangrijk voor de behandelaar om te weten wat jouw medische geschiedenis is om te bepalen of een laserbehandeling gevaarlijk kan zijn. Hierbij worden medicijngebruik, ziekten, aandoeningen en eerdere behandelde huidtherapie in beschouwing genomen om te bepalen of een laserbehandeling raadzaam en veilig is. Zo worden complicatie voorkomen zoals brandwonden.

Wanneer je de behandeling kan gaan beginnen worden al jouw andere eigenschappen meegenomen. De laser en de puls moeten worden afgesteld op jouw haardikte en kleur van het haar en de huid. Bij een te lichte afstelling komt er geen resultaat, bij een te zware afstellingen krijg je brandwonden. Daarom is de afstelling van de laser het belangrijkste element wat moet zorgen voor een veilige ontharing laser behandeling.

Behandeling

Bij het laseren van haren wordt het licht van de straling geabsorbeerd door het pigment van het haar in het haarzakje. Hierdoor heeft ontharen met laser meer kans van slagen bij donker / gekleurd haar. Het haarzakje wordt vernietigd door de verwarming van het haarzakje dankzij de straling.

De juiste specialist

Bedenk goed dat er behandelaren bestaan die goedkope behandelingen aanbieden omdat zij gebruik maken van goedkoop laser materiaal. Het is raadzaam om je te verdiepen in welke laser methoden en apparaten er bestaan om op de hoogte te zijn van kwaliteit. Ook zal een specialist jouw eerst helemaal inlichten, onderzoeken en ondervragen. Dit zal jouw keuze voor de juiste laser behandelaar alleen maar beter maken.

Om je alvast een eind op weg te helpen kun je kijken naar de volgende meest geaccepteerde laser methoden en laserapparatuur:

  • Alexandrite laser bij lichte huidtypes
  • Nd-YAG bij een donkere huid
  • Combinatie van de Alexandrite en Nd-YAG laser bij een getinte huid